6 februari: Napier – Wellington

Kaka in Mount Bruce Scenic Reserve
Kaka in Mount Bruce Scenic Reserve

Het weer ziet er weer eens bewolkt uit. Vannacht heeft het kort geregend maar nu is het droog. De weersvoorspellingen zijn echter goed voor wat het waard is. We gaan vandaag weer een flink stuk rijden, bijna de hele SH2 af tot-ie ophoudt. Het doel is nl. Wellington en dat is het zuidelijkste punt van het Noordereiland. Via Hastings en Woodville rijden we in zuidelijke richting over brede wegen. In de verte klaart het inderdaad op. De route is in het begin wat saai maar later wordt het bergachtiger en dus ook interessanter. Niet ver voor Masterton rijden we langs Mount Bruce Scenic Reserve en schiet me opeens te binnen wat vrienden kort voor ons vertrek als tip meegaven. Zij zijn nl. jaarlijks in Nieuw Zeeland te vinden en vertelden over het vogelreservaat dat hier gevestigd is en dat er o.a. Kaka’s rondvliegen die dagelijks om 15.00 uur gevoerd worden.

Omdat het nu 14.30 uur is maken we er meteen een koffiestop van en pakken de voertaferelen mee. Kaka’s zijn inheemse papegaai-achtigen en bijzonder leuk om gade te slaan. Je hebt op deze manier voldoende tijd om ze te fotograferen en te filmen. Na het voeren lopen we verder rond in het reservaat waar o.a. jonge Kiwi birds worden ‘klaargestoomd’ om uitgezet te worden in de vrije natuur. Omdat deze loopvogel zeer veel natuurlijke vijanden heeft, redt slechts één op de twintig het uit te groeien tot een volwassen Kiwi bird. Hun naamgenoten (Nieuw Zeelanders worden ook Kiwi’s genoemd) hebben daarom de Operation Nest Egg (Operatie Nestei) in het leven geroepen. De eieren worden uit de nesten gehaald en gecontroleerd uitgebroed door machines. De Kiwi birds worden daarna in reservaten zoals Mount Bruce in de gelegenheid gesteld zonder natuurlijke vijanden op te groeien zodat ze in de wildernis meer overlevingskansen hebben.
Na dit ecologisch verantwoord intermezzo waarin de zon inmiddels haar brandende werk weer doet, rijden we via Masterton de Hutt Valley binnen. Eindbestemming is Top 10 Hutt Park Holiday Park, een aardig gelegen camping niet ver van de Baai waaraan ook Wellington is gelegen.

Geef een reactie

naam*

e-mail* (not published)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.