24 en 25 februari: Invercargill – Te Anau
Dag 29. Vrijdag 24 februari
We slapen lekker uit en gaan na het ontbijt de stad in voor boodschappen en internetten. Wederom bedankt voor de reacties op ons tweede deel van dit reisverslag. Het doet ons goed om te lezen dat jullie gedachten voor even naar Down Under verplaatst worden. We zullen proberen om ook foto’s te publiceren. Ondertussen hebben we er al 900 gemaakt die nog wel even moet ontdubbelen want vaak maken we er een paar van hetzelfde object waarvan we dan de beste overhouden. Ook de videocamera snort het ene bandje na het andere vol. We zijn ondertussen de vier uur gepasseerd. Ook hiervan gaan we thuis de highlights eruit halen waarvan we een DVD gaan maken. Via de website zullen t.z.t. wel laten weten hoe je een exemplaar kunt bestellen 🙂 De Fish & Ships die Sherryl maakt zijn home made. Kees heeft de vis (Blue Cod) vorige week op Stewart Island zelf gevangen.
Dag 30. Zaterdag 25 februari
Het is tijd om weer verder te rijden. We zijn nu op het punt gekomen dat we ons vizier op het noorden gaan richten. Doel van vandaag is Te Anau, gelegen aan de rand van Fiordland National Park. Dit gebied is gelegen in het zuidwesten van het Zuidereiland en heeft zijn naam te danken aan de veertien fjorden (Sounds) die het landschap bevat. Dit gebied is uitgeroepen tot World Heritage Area en heeft een oppervlakte van 1,2 miljoen ha. Ondoordringbaar Native Forrest, Wildlife en ontelbare Sandflies (kleine zwarte vliegjes met de vervelende eigenschap van een mug. Een beet blijft rustig vijf dagen jeuken!) kenmerken dit gebied dat hoofdzakelijk via water en de lucht te bereiken is. Wegen zijn er niet, slechts enkele (populaire) wandeltracks die meerdere dagen in beslag nemen. Om Te Anau te bereiken vervolgen we vanaf Invercargill de Southern Scenic Route die de kustlijn volgt via Riverton naar Tuatapere en dan naar het noorden afbuigt. Vooral dit deel tot Manapouri is landschappelijk zeer de moeite waard. Het weer is ondertussen flink opgeknapt maar de wind blaast nog steeds behoorlijk waardoor een trui nodig blijft. Op de weg blijft het letterlijk oppassen geblazen! In te Anau checken we in op het Te Anau Top 10 Holiday Park en lopen daarna naar de oevers van het gelijknamige meer. We schepen in op een boot die ons naar de overkant brengt. Doel van deze boottocht zijn de Glow Worm Caves, grotten waarin glimwormen leven. We kunnen na een korte uitleg de grot in waar het aanvankelijk schaars verlicht is en een beek luid ruisend onder ons kolkt.
Het eindpunt is een bootje waarin we rondgevaren worden door de grot terwijl het kunstlicht hier gedoofd is. Als we naar boven kijken is het net een sterrenhemel. Ontelbare kleine blauw verlichte puntjes en draden zien we. Het zijn de larven van een vliegje die elektriciteit opwekt en zo licht geeft om zijn prooi, andere vliegen, aan te trekken. Zij raken verstrikt in de kleverige draden waarna de wormen zich tegoed doen aan deze vliegen. Hoe feller licht te geven, des temeer honger ze hebben. Een schitterend natuurverschijnsel dat even zo goed in beeld wordt gebracht. Geluid of kunstlicht doet de glimwormen al doven dus alles wordt gedaan om dit te voorkomen. Het is inmiddels al bijna schemer wanneer we terugkomen op de camping. Morgen moeten we allemaal vroeg op want er staat weer het nodige op het programma.