15 mei: Dead Horse Ranch State Park – Tusayan

Op zoek naar energie in Sedona
Op zoek naar energie in Sedona

Waren de laatste twee ritten landschappelijk iets minder spectaculair. Die van vandaag mag er weer zijn. We zijn nauwelijks 20 mijl onderweg en we komen in een landschap dat getypeerd wordt door grote rode rotsformaties. We stoppen in het plaatsje Sedona waar we omhoog rijden naar het plaatselijke vliegveld vanwaar we een schitterend uitzicht hebben over het plaatsje en de omgeving. Ook zijn hier zgn. energielijnen en aardstralen te bespeuren. Overigens niet door ons 🙂

We vervolgen weg nummer 89 naar het stadje Flagstaff. Dit ligt op 7000 ft (ruim 2.100 meter) en de bergen eromheen zijn nog veel hoger, ruim 3.500 meter. Hier wordt ’s winters bij voldoende sneeuw geskied. Ook nu zien we nog sneeuwresten. In Flagstaff kruisen we de beroemde Route 66 die dwars door de USA loopt van oost naar west. Via wegnrs. 180 en 64 is het nog een kleine 70 mijl naar Tusayan waar we op de natuurcamping Ten X Campground twee nachten blijven staan. We hebben deze thuis al gereserveerd maar voor morgen en overmorgen. Het is echter geen enkel probleem om vandaag en morgen hier te staan. Voordeel van het laagseizoen! We rijden meteen door naar de ingang van het Grand Canyon National Park dat 5 mijl verderop ligt. We kunnen zo doorrijden omdat we een National Park Pass bezitten die we in Joshua Tree NP hebben aangeschaft. Die $80,- hebben we er overigens nu al ruimschoots uit want de gemiddelde entreeprijs van een park ligt tussen de $15,- en $20,-. In het Visitor Center vragen we informatie over de dag van morgen wat we het beste kunnen doen om de Grand Canyon te bekijken. Geadviseerd wordt om met de shuttlebus bij alle (zeven) haltes van de West Rim (je mag hier niet met de auto in) af te gaan en op de terugweg de laatste plm. 6 km. te lopen. Dit is ook voor de meiden de beste oplossing omdat ze nog iets te klein zijn om meteen een deel van de route naar beneden te lopen. Dit laatste houden we tegoed voor de volgende keer. We pakken meteen de filmvoorstelling mee over de Grand Canyon die draait in het Visitor Center. De voorstelling duurt plm. 20 minuten en is zeer de moeite waard en doet (naar de mening van een local) niet onder voor de film die in het Imax theater in het National Geographic Visitor Center in Tusayan draait en waar bovendien voor betaald moet worden.

Grand Canyon N.P. West Rim
Grand Canyon N.P. West Rim

Voordat we teruglopen naar de camper gaan we nog even langs uit uitzichtpunt Mather Point voor een eerste eigen blik op de Grand Canyon. Wow!! Dit is echt amazing en één van de mooiste verschijnselen die we ooit met eigen ogen hebben mogen aanschouwen. Gigantisch wat groot. Even wat details:

  • Lengte: 435 km
  • Breedte: 15-29 km
  • Hoogteverschil: 1.400-1.700 m
  • Leeftijd: 4.550 mln jaar