22 mei: Monument Valley – Natural Bridges National Monument

Monument Valley
Monument Valley

We verlaten de camping en gaan op weg richting de nationale parken ten noorden van Monument Valley. Onderweg naar Mexican Hat stoppen we nog een paar keer om achterom te kijken en foto’s te maken van de schitterende imposante en kenmerkende rotsen van Monument Valley. Vlak na Mexican Hat maken we een tussenstop bij Goosenecks State Park. Zoals het woord al aangeeft zie je hier een aantal rotsen in de vorm van ‘ganzennekken’ waartussen in de diepte de San Juan River kronkelt. Over een hemelsbreed stuk van anderhalve kilometer legt de rivier maar liefst zes kilometer af. Aardig om te zien zijn een aantal raftboten in de diepte die de rivier afzakken. We vervolgen de route in noordelijke richting Natural Bridges National Monument. We komen hier op een stukje onverharde weg van ongeveer 3 mijl die in haarspeldbochten tegen een steile bergwand omhoog slingert. Formeel is het verboden om met de camper onverharde wegen te berijden maar de kwaliteit van sommige asfaltwegen doet hier niet veel voor onder…

Arend en Anneke rijden een paar honderd meter voor ons en houden ons via de walkie talkie die we beiden bij ons hebben op de hoogte over o.a. tegenliggers. Zij hebben immers een kleinere camper dan wij. De weg is echter mooi breed. Onze verbazing is groot als er één mijl onder te top een auto met kleine caravan tegemoet komt. Die heeft lef want die combinatie schudt helemaal heen wen weer. Via de communicatie waren we al ingeseind en we kunnen in een haarspeldbocht met ruime uitwijkmogelijkheden mooi wachten totdat hij is gepasseerd. Kort daarna volgt er ook nog een personenauto dus wachten we er nog even op. Als die ons eindelijk is genaderd, stopt-ie en stapt de vrouwelijke chauffeur uit en laat haar mannelijke bijrijder verder rijden… Die heeft het dus gehad! Wij vervolgen onze weg omhoog en komen op een overhangende rots na geen bijzonderheden meer tegen. Arend en Anneke zijn al boven en hebben ons de hele tijd prachtig kunnen volgen en fotograferen. Ook het uitzicht naar de vallei beneden ons waar we vandaan komen is prachtig.

Natural Bridges N.M.
Natural Bridges N.M.

Een kleine dertig mijl verder is Natural Bridges National Monument waar we besluiten te stoppen voor vandaag. Er zijn nog maar vier plaatsen op de kleine camping dus we zoeken snel een plaatsje. De zgn. ‘family site’ is nog beschikbaar. Dit zijn twee plaatsen pal naast elkaar met een houten hekje afgescheiden. Aanvankelijk zouden we doorrijden tot voorbij Blanding maar we besluiten om die kleine 50 mijl morgen erbij te doen richting Canyonlands National Park. We hebben nu een vrije middag en genieten van het mooie weer hoewel het eigenlijk te heet is om buiten te zitten. Het is weer dik dertig graden en dat te bedenken dat we op 2.000 meter hoogte zitten. Later op de middag als de ergste hitte voorbij is gaan we de drie verschillende natuurlijke rotsbruggen, de naamgevers van dit park, bekijken. Via een ’trail’ van 8 kilometer zijn ze allemaal dichtbij te benaderen. Gelet het tijdstip, de temperatuur en het feit dat het niet een makkelijk traject is om met de kids af te leggen, pakken we de camper en rijden naar de verschillende parkeerplaatsen met uitzichtpunten. De eerste en derde boog zijn overigens hiervandaan ook te bereiken. De eerste duurt alleen een dik half uur (alleen naar beneden) en gaat via een moeilijk begaanbaar pad met trappen en ladders. Arend, Angeline, Lyanne en Reyn lopen een stuk hiervan en moeten ook een paar trappen en een houten laddertje af. Lyanne is helemaal trots dat ze dit al kan. We hebben vanaf dat punt ook een mooi uitzicht op de boog. Anneke blijft bij Noraly in de camper. De tweede bekijken we vanaf het uitzichtpunt en de derde kunnen we helemaal naar toe en zelfs onderdoor lopen. Indrukwekkend! Hier is overigens een aantal jaar geleden een stuk van maar liefs 4.000 ton (4 miljoen kilo) steen afgebroken. Dit is nog goed zichtbaar. Gelukkig bleef de boog verder in takt.

Na dit bezoek gaan we terug naar de camper, spelen de meiden nog even in de zandbak (die er is aangelegd om je tentje recht en met zachte ondergrond in te zetten) en gaan ze na het eten en een natuurlijke buitendouche (warm water uit een gallon) snel onder de wol. Doordat de zomertijd hier geldt is het ‘pas’ om 20.30 uur donker dus is de avond ook een uur korter als rond die tijd gegeten wordt en de meiden pas hierna naar bed gaan.