23 mei: Natural Bridges N.M. – Canyonlands National Park

Natural Bridges N.M.: Newspaper Rock
Newspaper Rock

 

We staan om 7.00 uur op en zitten twee uur later achter het stuur op weg naar Canyonlands National Park. We moeten immers het niet afgelegde stuk van gisteren inhalen en willen vandaag wel op de geplande eindbestemming aankomen. De route is wederom ontzettend veelzijdig. Opvallend is dat we de hele tijd behoorlijk op hoogte blijven rijden. Hele stukken zitten we rond of zelfs boven de 7.000 voet oftewel op ruim 2.100 meter hoogte. Tussen Blanding en Monticello doet het landschap enigszins Alpenachtig aan. Groene weilanden links en rechts van ons en een paar hoge groene bergen met een heuse boomgrens en skiliften. Deze toppen zijn 3.500 meter hoog al zou je dat niet zeggen maar dat komt door de grote hoogte waar we zelf op rijden.

Kort na Monticello slaan we linksaf richting Canyonlands N.P. Na 10 mijl stoppen we bij een interessant fenomeen, Newspaper Rock. Zeker voor Reyn als medewerker van een krantenconcern. Hier zijn nl. op een rots tekeningen en symbolen te zien die er ruim 2.000 jaar geleden op getekend zijn. Men vermoed dat dit is gedaan om zo berichten aan elkaar door te geven over gebeurtenissen of wat men bijv. van plan was om te doen. Leuk gezicht zo’n oude ‘krant’.

We vervolgen onze weg en dalen af naar Canyonlands. Indrukwekkend dat het landschap nu weer zijn dorre en ruige kant laat zien. Wanneer we na 20 mijl rond 13.00 uur bij de ingang van het park aankomen blijkt dat de camping Sqaw Flat waar we willen overnachten al vol is. We waren hier al bang voor want deze is zeer gewild en de 26 plaatsen zijn te vergeven via het principe ‘wie het eerst komt, eerst maalt’. Vandaag zijn wij dat dus helaas niet. Er zijn echter een paar alternatieven net buiten het park. We rijden vijf mijl terug en slaan linksaf een zandweg in die na een mijl uitkomt op een kleine natuurcamping genaamd Hamburger Rock. Hier vinden we gelukkig nog plaats hoewel er al wat tentjes en kleine pickups staan. Met een paar stenen onder de wielen slagen we erin om onze campers mooi recht te zetten. Ten eerste slaapt dat gewoon lekkerder dan scheef liggen maar nog belangrijker is dat onze koelkast en vriezer absoluut recht moet staan wil-ie nog blijven functioneren. Doordat we nu zover van de wandelingen in het park verwijderd zijn en we eigenlijk ook niet veel zin meer hebben om minimaal één camper weer te moeten opbreken, besluiten we van de nood een deugd te maken en op deze plaats met schitterend uitzicht te blijven staan.

Zonsondergang Hamburger Rock Campground (nabij ingang  Canyonlands N.P.)
Zonsondergang Hamburger Rock Campground (nabij ingang Canyonlands N.P.)

Voor het eerst in weken verdwijnt in de loop van de middag de zon achter een paar wolkenvelden en in combinatie met de harde wind voelt het zelfs wat fris aan. Niet dat er nu opeens lange broeken en shirts aan moeten want het is nog steeds ruim 20 graden. Gisteren was het er echter 35 dus da’s wel een verschil. Wel lekker dat het in de camper nu ook niet zo warm is. We bekijken de planning voor de komende dagen want we blijven hier in de omgeving. Morgen rijden we terug langs Newspaper Rock en gaan dan verder noordwaarts naar Moab waar we in Arches National Park opnieuw natuurlijke rotscreaties gaan bekijken. Vrijdag gaan we dan terug naar het noordelijke deel van Canyonlands NP en hopen het gedeelte Island in the Sky te gaan bekijken.