25 mei: Dagje N.P.’s: Canyonlands en Arches

Canyonlands N.P.: Island in the Sky
Canyonlands N.P.: Island in the Sky

We hebben vandaag een druk programma want willen zowel het noordelijke deel van Canyonlands als het resterende deel van Arches bezoeken. We gaan dus vroeg op weg naar ‘Island in the Sky’ in Canyonlands N.P. Daar aangekomen rijden we als eerst naar het verste punt: Grand View Point Overlook. De naam zegt het al: een schitterend panaroma over de verschillende canyons diep voor ons. Inmiddels is het weeralarm van gisteren ook daadwerkelijk geactiveerd want we waaien zowat die canyons in. Een ander groot nadeel is dat er inmiddels zo ontzettend veel stof in de lucht zit dat de uitzichten een fractie zijn van gisteren. Juist voor dit gebied is dat erg jammer omdat je helder weer nodig hebt voor de mooie uitzichten over de canyons. Desondanks blijft het indrukwekkend.

Na de Grand View Point Overlook rijden we terug in noordelijke richting naar de parkeerplaats Upheavel Dome. Een korte wandeling omhoog voert ons naar het uitzichtpunt over deze canyon waarvan er twee verhalen de ronde doen over de ontstaansgeschiedenis. De eerste beweert dat een opgedroogde zee zoutafzettingen heeft gevormd die later omhoog zijn gedrukt en door erosie verder zijn gevormd. De tweede bewering is dat er een meteorietinslag heeft plaatsgevonden die voor de afzettingen heeft gezorgd. In beide gevallen blijft het landschappelijk een mirakel wat we vandaag de dag te zien krijgen.

Canyonlands N.P.: Mesa Arch
Canyonlands N.P.: Mesa Arch

De laatste stop is op de kruising terug richting Visitor Center en uitgang. Hier is een kleine rondwandeling van een half uur die voert langs de wereldberoemde Mesa Arch. Die is dus niet in Arches te vinden wat je zou verwachten maar hier in Canyonlands. Hij is wereldberoemd omdat iedereen met een computer die is uitgerust met Windows 7 deze afbeelding als bureaublad achtergrond krijgt meegeleverd. Mocht je een beetje thuis zijn in deze materie, kijk maar ‘ns bij Configuratiescherm -> Vormgeving en persoonlijke instellingen -> Persoonlijke instellingen -> Bureaubladachtergrond wijzigen -> Landschappen. De afbeelding met de oranje gekleurde boog en de rotsen op de achtergrond is Mesa Arch. De zon staat bij ons bezoek nog te hoog om een dergelijke kopie te kunnen maken maar desondanks zijn ook onze foto’s de moeite waard. Bekijk ze in het fotoalbum en oordeel zelf.

Na deze wandeling is er een einde gekomen aan het bezoek aan Canyonlands N.P. Het was absoluut de moeite waard en we komen zeker terug als het weer net zo helder was als gisteren. Nu rijden we snel terug naar Arches war we een goed uur later aankomen bij de Windows Section. Dit gebied is niet verkocht voor veel Dollars aan de firma Microsoft maar heeft zijn naam te danken aan de arches die in de vorm van ramen zijn gevormd. Er zijn er twee naast elkaar, links de North Window en rechts de South Window. Pal hiertegenover is de Turret Arch te bewonderen en aan de andere kant van de parkeerplaats de Double Arch waar er twee achter elkaar te zien zijn. Hier doet dit park zijn naam absoluut eer aan. Na de nodige plaatjes is het helaas tijd om terug te keren naar de camping. Delicate Arch zal dus moeten wachten tot ons volgende bezoek. Samengevat is het een absolute must om per park minimaal een volledige dag uit te trekken.

Arches N.P.: Windows Arch
Arches N.P.: Windows Arch

Teruggekomen op de camping gaan we na het eten even een provisorische douche nemen in de Colorado River. Het water stroomt veel te snel dus gaan we er niet in maar even aan de oever het zweet van je lijf wassen is al heerlijk. Ondertussen is de wind verder aan het toenemen. Onderwijl dat ik deze blog zit te schrijven schudt de camper behoorlijk en fluit de wind eromheen. Bovendien komen we erachter dat de raampjes die we open hadden gezet voor de frisse lucht vooral als zandtoevoer dienen. Alles is bedekt met een dikke rode laag zand, terwijl we net vanavond alles hadden geveegd. Dat wordt dus morgen echt een grote schoonmaak…