Kies je domeinnaam en webhostingpakket

Je domeinnaam moet natuurlijk zo representatief mogelijk zijn aan datgene wat je wilt laten zien. Ook kan je je eigen naam gebruiken. Er zijn ondertussen miljarden domeinnamen geregistreerd dus is het steeds moeilijker om de domeinnaam te kiezen die je wenst. Je kan via de site van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) snel en eenvoudig controleren of jouw gewenste domeinnaam nog beschikbaar is.

Wanneer je domeinnaam beschikbaar is, moet je deze registreren. Dat kan bij SIDN, maar makkelijker is om dit bij een webhostingprovider te doen. Bij deze provider ‘huur’ je namelijk een stukje ruimte op hun serverpark waarop je de bestanden van je website neerzet en ze op die manier ontsluit. Je kan dit wel zelf doen op je eigen pc of server maar dat is veel bewerkelijker dan dat je dit bij een webhostingprovider onderbrengt. Voor een gering bedrag per jaar kunnen zij dit al voor je doen en heb je naast de domeinnaam bovendien de beschikking over e-mail adressen, voldoende schijfcapaciteit voor je data en ondersteuning via hun eigen helpdesk. Er zijn tientallen providers waarbij zij ook nog eens verschillende pakketten aanbieden. Wat is nu een verstandige keuze en waar moet je op letten? Probeer eerst de volgende vragen te beantwoorden om de selectiecriteria duidelijk te hebben:

  1. Waarvoor dient mijn website en wat voor gegevens ga ik laten zien? Aan de hand hiervan bepaal je globaal de hoeveelheid schijfruimte die je nodig denkt te hebben. Videobestanden nemen bijvoorbeeld vele malen meer schijfruimte in dan tekstbestanden en afbeeldingen. Aan de hand hiervan en het aantal bezoekers dat je site bezoekt, bepaalt ook het vereiste dataverkeer (meestal uitgedrukt in Gigabytes);
  2. Heb je de behoefte aan veel e-mailadressen of zijn een paar voldoende?
  3. Wens je uitgebreide ondersteuning van een helpdesk en het gebruiksvriendelijk installeren van (web)programma’s zoals WordPress, Joomla of Drupal?
  4. Heb je een budget wat je maximaal per jaar uit wilt geven?

Met behulp van de antwoorden op deze vragen kan je gerichter een geschikte provider met gewenst pakket selecteren. Hiervoor zijn er ook speciale websites opgezet die pakketten en providers met elkaar vergelijken. Mijn gewenste domeinnaam deniet.nl was helaas al bezet dus heb ik gekozen voor deniet.info. Deze dekte immers de lading prima omdat ik informatie over mijn te maken reis wilde geven. Ik besloot om deze via Google te registreren aangezien ik tegen de toen geldende voorwaarden de beschikking kreeg over 10 accounts met een beschikbare ruimte van 15Gb per account voor o.m.  e-mail, cloud opslag in Google Drive. Inmiddels heeft Google dit aan banden gelegd en kan er slechts één account worden gekoppeld aan een domeinnaam. Voor de keuze voor mijn webhostingpakket  heb ik advies gevraagd bij een collega aangezien ik zoals vermeld te weinig tijd had voor een uitvoerig selectietraject. Hij was tevreden over zijn provider en pakket (prijs en kwaliteit) dus heb ik ook hiervoor gekozen. Overigens is het switchen van provider tegenwoordig net zo eenvoudig als van energieleverancier. De website zelf en het e-mail archief zal je echter zelf moeten doen. Dit vergt wel enige specialistische kennis en neemt enige tijd in beslag naar gelang de omvang van de hoeveelheid data. Ik kan je hierbij ondersteunen indien gewenst.

 

Kies je Web CMS  sign-in