Kies je Web CMS

Wanneer je domeinnaam is geregistreerd en het webhostingpakket is aangeschaft kan je beginnen met het bouwen van je website. Dit doe je via een Content Management Systeem (CMS). Er zijn verschillende van deze programma’s op de markt, zowel betaald als gratis. In die laatste categorie zitten de zogenaamde ‘Open Source’ programma’s. Dat betekent dat de code waarin deze zijn gemaakt (veelal PHP) beschikbaar is voor iedereen en niet is afgeschermd zoals bij betaalde pakketten. Het grote voordeel van Open Source programma’s is dat er een grote groep actieve gebruikers (community) is. Zij bouwen en onderhouden allerlei thema’s en handige toepassingen (‘plugins’) die gebruikt kunnen worden in combinatie met het basis CMS.

Zodoende kan je je website helemaal naar wens opbouwen en inrichten. De meest populaire Open Source Web CMS programma’s zijn:

  • WordPress
  • Joomla!
  • Drupal

Ik heb op mijn werk met al deze drie CMS-en ervaring opgedaan op het gebied van onderhoud, beheer en contentmanagement. Daarbij ben ik tot de conclusie gekomen dat WordPress het CMS is dat het meest aansluit bij de doeleinden waarvoor ik mijn site wil gebruiken. WordPress is primair gebouwd voor het maken en publiceren van berichten (blogs). Voor het maken van bijvoorbeeld een dagboek met belevenissen tijdens een reis is dit een tool bij uitstek. Het is een gebruiksvriendelijk CMS met legio mogelijkheden en ook voor niet-techneuten snel te leren in gebruik. Hoogste tijd dus om WordPress te gaan installeren en configureren op je eigen domein. Hoe gaat dit in zijn werk?

 

 Aan de slag met WordPress  sign-in