Configuratie

Thema

Nu de installatie is geslaagd kan je de website gaan configureren. Om te beginnen kies je een passend thema. Standaard heeft iedere WordPress versie een actueel thema dat genoemd is naar het actuele jaar. De huidige versie heeft als standaard thema ‘Twenty Fifteen’. Het voordeel is dat als er een nieuwe WordPress versie uitkomt met een nieuw thema, dit naast de reeds aanwezige thema’s wordt geïnstalleerd. Zo kan je kiezen welk thema het beste bij je site past. Zo nee, geen probleem want er zijn legio thema’s beschikbaar, zowel gratis als betaald. Bij een betaald thema heb je veelal de beschikking over meerdere design mogelijkheden binnen hetzelfde thema en krijg je bovendien regelmatig een nieuwe versie met diverse updates. Vaak is zo’n thema voor specifieke doeleinden gebouwd waardoor functionaliteiten die voor jou belangrijk zijn, al standaard aanwezig zijn en alleen nog maar ingericht hoeven te worden. Ook ik heb daarom voor verschillende gebouwde sites (o.a. deze) gekozen voor een betaald thema.

Plugins

Als het thema is gekozen, kan worden bepaald welke functies er nog gewenst zijn die niet standaard in het thema aanwezig zijn. Hiervoor zijn legio zogenaamde plugins beschikbaar. Ik kies ervoor om een plugins basisset samen te stellen die ik standaard na iedere WordPress installatie meteen installeer. Deze set bevat o.a. de volgende populaire plugins:

  • Askimet (voorkomt ongewenste reacties op artikelen door spamrobots)
  • Contact Form 7 (contactformulier)
  • WordPress SEO (ondersteuning ter vergroting vindbaarheid van je site via Google)
  • UpdraftPlus (maken automatische backup van de WordPress installatie, configuratie, content en database)

Het maken van een backup is ook tijdens de ontwikkelfase erg handig omdat de kans dan groter is dat er iets mis gaat dan tijdens het ‘regulier’ gebruik. Wanneer tijdens het verder configureren van de website blijkt dat er andere plugins nodig zijn, kunnen deze eenvoudig worden geïnstalleerd via het Plugin menu in WordPress.

 

Naar de volgende stap  sign-in