Installatie

WordPress kan je op twee verschillende manieren installeren: de makkelijke en iets moeilijkere manier ūüôā De makkelijke manier is afhankelijk van je webhosingprovider maar wordt echter door steeds meer providers aangeboden. Zij hebben dan een omgeving waarin ze van de meest populaire programma’s een installatiebestand klaar hebben staan. Klik ‘m aan en het programma wordt meteen ge√Įnstalleerd. Vergelijk het met een app voor je smartphone. Als je technisch minder onderlegd bent, is het aan te bevelen om bij de selectie van een webhostingprovider hier expliciet op te letten. De minder makkelijke manier vraagt dus wat meer technische kennis. Hiervoor is wel een pc of laptop vereist. Ga daarbij als volgt te werk:

 1. Download de meest recente versie van WordPress en sla deze op op je harde schijf van je pc
  wp_download
 2. Download en installeer een zip programma (bijv. 7zip) en pak het gedownloade ZIP bestand uit op je pc
  Uitpakken zipfile WordPress installatiebestand
  Uitgepakt WordPress installatiebestand

 3. Download en installeer een FTP programma, bijv. FileZilla

   

 4. Open FileZilla en voer de door de provider verstrekte hostnaam, gebruikersnaam en wachtwoord in
  FTP Root

   

 5. Open in het linkerdeel (jouw pc) de lokatie met de uitgepakte zipfile en in het rechterdeel (de webserver) de map ‘www’ (kan een submap zijn van de map die geopend wordt bij inloggen)
  Geopende lokatie webserver

   

 6. Kopieer de mappen ‘wp-admin’, ‘wp-content’, ‘wp-includes’ en alle bestanden die hieronder staan naar de map ‘www’
  Installatie WordPress van PC naar webserver

   

 7. Installeer de onderliggende phpMyAdmin database. Dit is bijvoorbeeld m.b.v. de Direct Admin portal te doen die door de hosting provider beschikbaar gesteld wordt.
  mysql

 

Zowel de WordPress als de database installatie neemt slechts enkele minuten in beslag. Als dit is afgerond kan je controleren of de installatie is geslaagd door het intikken van de url [jouwdomeinnaam.nl]/wp-admin in je webbrowser. Je moet nu het inlogvenster van WordPress zien.

wp_login

Is dit het geval dan is je basisinstallatie succesvol afgerond, gefeliciteerd! Zo nee, dan is er iets fout gegaan en moet je de gekozen installatiemethode nogmaals uitvoeren.    

Configuratie  sign-in